Руският завод Маяк в Челябинска област е източникът на радиоактивния облак, който премина

...
 Руският завод Маяк в Челябинска област е източникът на радиоактивния облак, който премина
Коментари Харесай

Учени: Радиоактивният облак над Европа от 2017 г. е от руски завод

 Руският завод " Маяк " в Челябинска област е източникът на радиоактивния облак, който мина над Европа през есента на 2017 година Това демонстрира научно проучване, оповестено в изданието PNAS, представено от радио " Свободна Европа ".
На 3 октомври 2017 г. австрийски и немски учени сигнализираха, че са регистрирани извънредно високи равнища на радиация над централните региони на Европа.

Беше открито, че става дума изотопи на радиоактивния елементрутений-106.Косвени данни посочваха, че източникът на радиоактивния облак е на територията на Русия, но държавната корпорация  " Росатом " отричаше да има повреда в някой от обектите му и твърдеше, че оповестените данни са незадоволителни, с цел да се откри точното място на приключване на радиацията.

Версията на съветските представители беше, че източник за замърсяването е изгорен в атмосферата спътник.

В продължение на няколко седмици радиоактивният облак беше засичан в разнообразни елементи на Европа преди радиацията да се върне към естествените индикатори. Франция и Германия обявиха, че Русия е евентуалната локация, от която идва замърсяването.

В продължение на две години група европейски учени изследва данните и стигна до извода, че без подозрение източникът е руски и че става дума зазавода " Маяк "  в Челябинска област, където се създават съставни елементи за нуклеарни оръжия. Той се намира покрай границата с Казахстан.

През 2017 година от завода също отричаха за повреда.В обявата на изданието PNAS на Американската академия на науките се показва, че макар нарасналото равнище на радиация, тя не е представлявала директна опасност за здравето на хората отвън територията на Русия.

Въпреки това европейските учени показват паника поради отхвърли на Москва да поеме отговорност за изпускането на радиация. Руските управляващи неведнъж отричаха за изхвърлянето на изотопи на рутений-106 и това докара до закъснение при събирането на данни, които съгласно учените биха помогнали да се предотврати различен сходен случай.

В завода " Маяк " са регистрирани минимум още две огромни повреди с изхвърляне на радиоактивни субстанции - през 1957 година и през 2004 г.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР